tisdag 21 juni 2016

Ändrade planer

Skolbiblioteket på Gunnesbo Övre (F-5).                                                                  Foto: Monika Staub Halling
Kära kollegor

Det här kommer nog oväntat för många av er (för mig också). Jag har blivit erbjuden en tjänst på Backaskolan  här i Lund, och efter en rad sömnlösa nätter har jag tackat ja.

Det är inte av missnöje jag byter tjänst - snarare är det fråga om lite olycklig tajming. Det dök upp en tjänst som det stod mitt namn på, och den kom tidigare än jag hade velat.

Jag hade ju inte en tanke på att söka andra jobb!
 
Efter tre år på Gunnesbo insåg jag att det fanns allt fler frukter att skörda. Så sent som i början av juni rapporterade SO-lärarna att våra nior gjort iögonfallande bra ifrån sig på Nationella provet i SO - alla hade fått godkänt, och extra duktiga var de på den del som handlade om källor. Nog har det åtminstone delvis med vårt grundliga källkritikssamarbete att göra.
 
Som ni vet har vi fått en hel del uppmärksamhet för vårt skolbibliotek (Skolbibliotek i världsklass för tredje året i rad ...). Inför hösten har vi redan fått en rad förfrågningar om studiebesök, och jag har blivit inbjuden att föreläsa vid flera konferenser. Jag är stolt och glad över mitt arbete här!

Och med er kollegor trivs jag hur bra som helst, ni är så lätta att samarbeta med, vi kläcker så många bra idéer ihop och det finns så mycket positiv kraft samlad hos er tillsammans.

Jag har hela tiden jobbat efter en övertygelse om att det är viktigare att vara närvarande i klassrummen, där jag når samtliga elever, än att hålla öppet i biblioteket hela skoldagen lång och bara  få besök av en mindre grupp stammisar.

Det jag upptäckte i arbetet med de yngre årskurserna (som jag på mina tidigare arbetsplatser inte fått möta) var hur roligt och meningsfullt det är, och det växte fram en längtan efter att få ägna mig mer åt just den här viktiga åldersgruppen. Det är ju med de små vi lägger hela grunden. Att bokprata massor och att prova mig fram med MIK-undervisningen i åk 1-3 gav mersmak. Jag insåg att jag längtade efter att jobba mer på djupet med t.ex. muntligt berättande, genreläsning, och förstås utveckla arbetet med källor och informationssökning ytterligare.

Det får jag nu chansen att göra, när jag byter till Backaskolan, som är en F-3-skola i Norra Fäladens skolområde. Där i närområdet finns flera skolor vars skolbibliotekarier arbetar efter en gemensam biblioteksplan och ordnar gemensamma läsprojekt m.m., även med det närliggande folkbiblioteket. Så roligt att bli välkomnad in i ett helt team proffsiga bibliotekarier!

Ändå var jag först helt säker på att jag inte skulle söka tjänsten. Det är ju så oerhört meningsfullt och givande att vara skolbibliotekarie på Gunnesbo.  Men när jag tänkt en vända till och förstod att det i Lunds kommun knappast kommer att dyka upp fler chanser till en så väl tilltagen tjänst på så få elever, fördelade på så få årskurser, så sökte jag trots allt. Ni som funnits i närheten den gångna veckan har sett mig lida, tror jag.

Nu har jag tagit steget. Men vi försöker hitta lösningar för en smidig övergång, jag vill förstås på alla sätt underlätta för er och för den som kommer efter mig.
 
Och Gunnesboskolan, både barn och vuxna, kommer för alltid att ha en mycket stor plats i mitt hjärta.

Jag önskar er alla ett härligt sommarlov, vi ses i augusti!

/Monika

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar