tisdag 24 maj 2016

"Berätta om en gång när du skrattade högt!" - språkcafé i skolbiblioteket

Rykande färska hallonsyltkakor som killarna i förberedelseklassen bakat till Språkcaféet      Foto: Monika Staub Halling

Idag har vi för andra gången haft språkcafé på Gunnesboskolan. Sexton elever från förberedelseklassen och lika många elever från åk 7 och 8 samlades efter skoldagens slut i skolbiblioteket, för att sitta i grupper och prata med varandra.

Förberedelseklassen hade lånat hemkunskapssalen och bakat goda syltkakor, det serverades saft, och vi vuxna hade förberett förslag på samtalsämnen för grupperna att falla tillbaka på ifall det skulle bli tyst vid något bord.

Språkcafé i skolbiblioteket - det flyter på fint. Foto: Monika Staub Halling
  
Efter en första presentationsrunda fick samtalen löpa fritt. Många grupper valde ändå att prata om de frågor som fanns utplacerade på borden. Är du med i någon förening eller klubb? Vilken idrott tycker du om? Tycker du om dikter? Vad brukar du göra på nätet? Vad kan du om skorpioner? Är du troende? Berätta om en gång då du skrattade högt! Vilken musik tycker du om? Vilka språk talar du? etc.

På förekommen anledning ... under förra veckans språkcafé fick vi tillfälle att förklara begreppet kakmonster :-)

Det var samma upplägg som förra veckan, med samma förberedelseklasselever, men nya elever från åk 7 och 8 (intresset är stort och alla som ville fick inte plats förra gången).

Den här gången kände vi oss alla lite varmare i kläderna. Vi hade också gjort grupperna lite större och lagt till några nya samtalsämnen. Härligt att se hur samtalen snabbt tog fart. Vid flera bord spelade eleverna upp sin favoritmusik för varandra, det hämtades atlasböcker ur bibliotekets hyllor, det spred sig ett trivsamt sorl i lokalerna och ingen hade någon brådska hem. Extra roligt att se att flera kollegor passade på att slinka in på biblioteket en stund och sitta med i samtalen.Språkcafét har kommit till på initiativ av förberedelseklassens lärare, som tillsammans med skolbibliotekarien och en SO-lärare på högstadiet ville skapa bättre kontaktytor för våra elever. Vi bestämde oss för att testa, och när vi efter första tillfället bara hade positivt att säga blev det genast fler pedagoger som anmälde sig att hjälpa till.

Nu ser vi fram emot tisdag nästa vecka.

Ibland behöver det inte vara så krångligt!

/MonikaInga kommentarer:

Skicka en kommentar