måndag 26 oktober 2015

7A: Möt din hjälte!

Ett urval böcker med spännande huvudpersoner att lära känna. Foto: Monika Staub Halling

Efter läslovet sätter Gunnesboskolans sjuor igång med var sitt arbetsområde inom läsning. 7C jobbar med noveller, och i 7B kommer vi att utgå från den nya katalogen "Barn- och ungdomsböcker 2015/16" för att göra boktrailers inför Bokjuryn.

7A kommer att jobba med "Hjälten och jag", som Ylva har planerat efter en idé av Jannike Kohinoor.


I biblioteket finns nu 7A:s  egen “Hjältesnurra” med böcker som jag valt ut med tanke på att ni ska umgås med och lära känna en huvudperson.
Ni kommer att få välja var sin bok för att sedan:
 • skriva läslogg
 • skapa ett personporträtt av huvudpersonen, t ex i form av en kortfilm
 • "besöka hjälten" och skriva ett brev till någon och berätta om besöket 
 • skriva en novell där ens hjälte och en klasskamrats hjälte möts under en dag

 • Och det finns många berättelser att välja mellan!

  Här finns killen vars föräldrar tänker gifta bort honom med någon han inte känner. Här finns tjejen vars mamma ska dö i cancer. Här finns skinnskallen som får en kick av att misshandla folk i parken. Här finns tjejen som är född fenomenal och har nördat in på Anne Frank, och här är baskettjejen som ensam vågar stå upp för någon som blir anklagad för ett brott han inte begått. Här finns killen som gömmer ett farligt odjur i en gammal vattenreservoar och måste mata det med allt större köttstycken. Här finns tjejen som hämnas på sina mobbare med kråkornas hjälp. Här finns skejtare, dansare, fotbollsspelare, barnsoldater. Här finns de som är förälskade, oroliga, ledsna, rädda, förtvivlade, modiga, ensamma, lyckliga ...


  Några av hjältarna kommer Ylva och jag att presentera lite extra för er på måndag, när vi har bokprat. Sedan kommer ni att få låna var sin bok i biblioteket.
  Här finns en lista på de böcker jag valt ut till er. Självklart får du ta en bok som inte finns med på listan.
  För att ni ska veta vad böckerna handlar om har jag citerat de beskrivningar som finns på www.legimus.se. Dvs. där inget annat anges är källan Legimus.
  Hoppas du hittar någon hjälte du vill lära känna! ☺
  /Monika bibliotekarie


  Inga kommentarer:

  Skicka en kommentar