torsdag 27 augusti 2015

Författarbesök i åk 7: Mårten Melin


"Ta det lugnt med adjektiven!" - världens bästa skrivtips

Gunnesboskolans sjuor har haft författarbesök av Mårten Melin. Inför besöket hade klassernas svensklärare Ylva läst högt ur novellsamlingen Liksom helt magiskt och de inledande kapitlen i Jag är Love. På skolan dök det upp löpsedlar om magiska händelser under svensklektionerna, och Mårtens böcker fick hedersplatsen i skolbiblioteket.


 

Mårten Melin berättar var han fått inspiration till sin nyskrivna novell CopycatYlva kommer att låta sjuorna skriva egna noveller med avstamp i det realistiska, t ex i skolmiljö. Därefter ska de försöka bygga in magiska inslag (t ex en sjöjungfru i skolans damm).Mårten gav eleverna värdefulla skrivtips, bland annat illustrerade han vad som menas med skrivtekniken Show, don´t tell. Han kopplade till en av novellerna som eleverna läst och bad dem beskriva huvudpersonen. Det blev en lång lista på adjektiv.

"Är det något av dessa ord som finns med i novellen?" ... nej, insåg eleverna. Mårten hade alltså målat fram huvudpersonen och hennes egenskaper utan att rada upp adjektiv, genom att visa vem hon var genom hennes tankar och handlingar. Man får inga bilder i huvudet av adjektiv!

/Monika Staub Halling, 27 augusti 2015


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar